Rondje Veerse Meer

Duur: 8 uur
Afstand: 65 – 70 km
Plaatsen: Veere, Kamperland, Kortgene

In het hart van Zeeland ligt het Veerse Meer. Ooit een woelige zeearm, nu een watersportparadijs voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. Gezellige plaatsen als Kortgene, Kamperland en Veere liggen aan het meer en zijn een bezoek meer dan waard. Onderweg rijdt je langs het strand van Vrouwenpolder met aan de ene zijde de Noordzee en aan de andere kant het Veerse Meer, een unieke beleving!

Met het uitzicht over het Veerse Meer fiets je de eerste 20 kilometer richting Veere. Veere heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Ooit een bloeiende handelsstad, was Veere lid van de Hanze, een belangrijk netwerk van handelssteden in Noord-Europa. De stad floreerde vooral tijdens de 16e eeuw toen het een belangrijke haven was voor de handel met Schotland. Tegenwoordig ademt Veere nog steeds die historische sfeer. Bezoekers kunnen genieten van prachtig bewaarde middeleeuwse architectuur, zoals de imposante Grote Kerk en het stadhuis uit de 15e eeuw. De kade langs de haven biedt een schilderachtig uitzicht op historische pakhuizen en schepen. Een absoluut hoogtepunt is het indrukwekkende Kasteel van Veere, gebouwd in de 13e eeuw, dat nu dienstdoet als museum. Hier kunnen bezoekers meer leren over de maritieme geschiedenis van de stad en genieten van een panoramisch uitzicht over Veere vanaf de kasteeltoren. Andere aanbevolen bezienswaardigheden zijn het historische stadhuis, de sfeervolle marktpleinen en de schilderachtige steegjes die uitnodigen tot eindeloos dwalen en ontdekken. Met zijn combinatie van geschiedenis, architectuur en natuurlijke schoonheid is Veere een onmisbare bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur

Je vervolgt de weg richting het strand van Vrouwenpolder. Dit is een geweldig breed zandstrand met uitzicht op de Noordzee waar je ook mooie wandelingen kan maken. Het brede autovrij fietspad loopt door de duinen met aan de ene zijde de Noordzee en aan de andere kant het Veerse Meer.

De weg vervolgt zich aan de andere kant van het Veerse Meer richting Kortgene. U blijft deze hele route uitzicht houden op het water. Kortgene verdween in zijn geheel in de golven bij een overstroming in de 16e eeuw. Eind 17e eeuw werd het dorp opnieuw ingepolderd en kreeg het een kerk. Bij de overstromingen was alleen de kerktoren bewaard gebleven. De 15de-eeuwse kerktoren is daardoor het oudste monument op Noord-Beveland. Het pittoreske dorpscentrum van Kortgene is gevuld met gezellige cafés, restaurants en winkels, perfect voor een ontspannen wandeling. Geschiedenisliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de historische kerken en molens in de omgeving, zoals de Korenmolen De Korenbloem.